Zoek

Alles over gasflessen omtrent caravan

Alles over gasflessen omtrent caravan

Hoewel de nieuwste caravans helemaal elektrisch zijn, is de kans groot dat jouw caravan nog een gasfles heeft. Wil je weten hoe je veilig met je gasfles omgaat? Waar je ze koopt en welk gas je nodig hebt? Wat moet je doen met een oude gasfles? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Soorten gas

Om te beginnen, zijn er verschillende soorten gas die je in een fles kunt kopen, elk met zijn eigen voordelen:

 • Propaan: Werkt uitstekend in koude omstandigheden, ideaal voor winterkamperen.
 • Butaan: Werkt beter bij mildere temperaturen en is vaak goedkoper.
 • LPG: Een mengsel van propaan en butaan met een zeer schone verbranding.

Welk gas te gebruiken

Bij het kamperen gebruik je meestal propaan, butaan of een mengsel van beide. LPG is ontworpen voor verbrandingsmotoren vanwege toevoegingen die de smering verbeteren, en is daardoor niet altijd geschikt voor recreatief gebruik. Propaan blijft in de kou gasvormig, terwijl butaan vloeibaar blijft en zich mengt met propaan als het in een verwarmde ruimte staat.

Groen gas

Groen gas klinkt misschien giftig, maar we bedoelen biopropaan, een duurzamer gas. Biopropaan is gemaakt van afval- en restmaterialen en plantaardige oliën. Het vermindert de CO₂-uitstoot tot wel 80%. Je kunt biopropaan kopen bij verschillende tuincentra.

Veiligheid 

Gas is gevaarlijk, dus veiligheid is belangrijk. Hier zijn enkele tips:

 • Regelmatige check: Controleer gasflessen, slangen en aansluitingen op beschadigingen.
 • Gebruik een gaslekdetector: Voor extra veiligheid.
 • Correcte opslag: Bewaar gasflessen rechtop en in goed geventileerde ruimtes.
 • Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie om gasophoping te voorkomen.
 • CO-melder: Hang een koolmonoxidemelder op in de caravan.

Aanschaffen van gasflessen

De prijs van gasflessen varieert. Propaanflessen zijn vaak duurder dan butaan, maar werken beter in koude omstandigheden. Gasflessen kun je kopen bij campings, gespecialiseerde leveranciers, tankstations, kampeerwinkels, bouwmarkten en online webshops.

Waar te koop

 • Campings: noodflessen bijvoorbeeld.
 • Gespecialiseerde leveranciers: Voor een breed assortiment en advies.
 • Tankstations: Vooral langs toeristische routes.
 • Kampeerwinkels: Met deskundig advies.
 • Bouwmarkten: Zoals Gamma en Praxis.
 • Online retailers: Met thuisbezorging of afhalen in de winkel.

Gasdrukregelaar en gasslang

Naast een gasfles heb je een gasdrukregelaar en gasslang nodig. De juiste regelaar hangt af van je apparaat en gasfles. Nieuwe apparaten werken meestal op 30 mbar. Gebruik altijd een echte gasslang en vervang deze na maximaal vijf jaar.

Gasfles aansluiten

Het aansluiten van een gasfles is eenvoudig. Er zijn slangpilaren en wartel-aansluitingen. Een wartel-aansluiting is het veiligst. Gebruik altijd het juiste gereedschap om de verbinding goed vast te draaien.

Gasfles laten vullen

Laat gasflessen vullen door experts om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zelf vullen kan leiden tot overvolle flessen en gaslekkages.

Veelgestelde vragen

Hoe bewaar je een gasfles?

Bewaar gasflessen in een goed geventileerde ruimte, uit de buurt van woonruimtes en ontstekingsbronnen. Zet ze altijd rechtop en bescherm ze tegen weersinvloeden.

Hoe vervoer je een gasfles?

Zorg ervoor dat gasflessen goed zijn bevestigd tijdens het transport. Controleer voor vertrek of alle ventielen dicht zijn en zorg voor ventilatie in het vervoersgebied.

Wat moet je doen met een oude gasfles?

Lever oude gasflessen in bij de milieustraat in je gemeente. Ze worden gerecycled of opnieuw in gebruik genomen na een grondige keuring.

Hoe ga je bewust om met gasgebruik?

Efficiënt koken begint met het gebruik van deksels en windschermen om gas te besparen. Daarnaast kun je de isolatie van je caravan verbeteren door tochtstrips en thermische gordijnen te gebruiken om de warmte binnen te houden. Tot slot kun je overwegen om over te schakelen naar elektrische alternatieven, zoals koken op een elektrische pit of het gebruik van een elektrisch kacheltje.

Wil je meteen op zoek naar een nieuwe caravan of heb je advies op maat nodig? Bezoek dan onze homepagina en vind een caravan dealer bij jou in de buurt!

Rate this post