Zoek

De nieuwe generatie kampeerders

De nieuwe generatie kampeerders

Het bezit van caravans en campers in Nederland is opvallend toegenomen, vooral onder jongeren. De Kampeer en Caravan Industrie (KCI) rapporteert dat tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 het totale aantal caravans en campers met 7 procent is gestegen.

Caravans worden hip?

De opvallendste groei doet zich voor onder jongeren tot en met 25 jaar, met een indrukwekkende toename van 53 procent in het bezit van deze kampeermiddelen. Zelfs in de leeftijdscategorie van 26 tot en met 35 jaar is het bezit met 35,5 procent gestegen. Vooral campers blijken enorm populair, met een stijging van 13 procent sinds de uitbraak van de corona pandemie. Onder jongeren tot en met 25 jaar is er zelfs sprake van een opmerkelijke verdubbeling met 105 procent, terwijl in de leeftijdsgroep van 26 tot en met 35 jaar een stijging van 70 procent wordt genoteerd.

Volgens Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI, wijzen deze cijfers op een trendbreuk, aangezien caravans en campers traditioneel werden geassocieerd met welgestelde gepensioneerden. Hij merkt op dat de flexibiliteit en onafhankelijkheid van kamperen jongeren aanspreken als aantrekkelijk alternatief voor traditionele vakanties, vooral na de ervaringen met de corona pandemie.

Kampeerliefde bloeit

Momenteel zijn er in Nederland ruim 415.000 caravans en meer dan 180.000 campers, waarbij campers snel aan populariteit winnen. Deze trend toont aan dat kamperen niet langer beperkt is tot oudere generaties, maar mensen van alle leeftijden aanspreekt in hun zoektocht naar vrijheid en avontuur.

4.5/5 - (2 stemmen)